Zamieszczone przez Paweł T
Zapytanie o mozliwości silnika 1,6 OCTAVIA 1998?????!!!!!!
Zwiń
X
-
Zapytanie o mozliwości silnika 1,6 OCTAVIA 1998?????!!!!!!
Witam. Czy mogłby mi ktos podpowiedziec czy SKoda Octavia z 1998 z silnikiem 1,6 (55kW) to moze byc ostry "mul" Posiadam teraz Fabie 1,4 (50kW). Mam na oku taka octavie bardzo zadbana z oryginalna sekwencja Skody z Holandii, z klima itp. Czy takie auto jest wytrzymale, jego podzespoly, silniki, zawieszenie itd. Prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje.
-
-
Re: Zapytanie o mozliwości silnika 1,6 OCTAVIA 1998?????!!!!
Zamieszczone przez macieq22[b] Witam. Czy mogłby mi ktos podpowiedziec czy SKoda Octavia z 1998 z silnikiem 1,6 (55kW) to moze byc ostry "mul" ?była mocna Octa, a jest konik
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Naprawde styka do normalnej jazdy
Redukcja i but do podłogi tak sie tym jeździło. Nawet mój ojciec co zamula jazdą narzekał w trasie.
PozdrawiamA6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
daneczek76, Jezdze starym Toledo 1.8 90KM i jak Octa wazy tyle samo lub wiecej co tamto auto i ma slabszy silnik lub o tej samej mocy, bo tamten juz swoje przezyl to jedno co moge powiedziec to jest to tragedia, to auto zbiera sie jak moj stary diesel. Jak juz sie rozbuja to owszem jest to calkiem przyjemna jazda, ale bez zadnych szybkich manewrow.
Przez 3 tygodnie jezdzilem Audi 100 2.3E LPG wciskasz gaz i auto nabiera predkosci, tylko zanim on sie zakrecil to tych 5tys zeby to jakos jechalo to mijala wiecznosc, na benzynie bylo to samo. W trasie jak juz sie rozpedzil do tych 140-160 to panowala w srodku wzgledna cisza i calkiem przyjemnie tym sie podrozowalo. Ale na pewno nie byl to samochod do miasta, no i tez lykal troche ~15l :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
mam 1,6 AEE i do normalnej jazdy w zupełności wystracza, moim zdaniem nie ma dużej różnicy w porównaniu do wersji 100- konnych. Jeżdziłem wersją 101 ps i powiem szczerze, że nie czułem tej mocy.
Z octy jestem bardzo zadowolony , mam w tej chwili 83000 km i generalnie nic się
dzieje poza częściami , które się zużywają.
Do tej chwili wymieniłem
- tuleje stabilizatora
- rozrząd
- klocki
- tłumik końcowy
Do tej pory nie załowałem zakupu octy - ale obecnie kupiłbym TDI
Komentarz
-
-
Byłem szczęśliwym posiadaczem takiej octavki przez 5 lat i 100kkm. Czasami faktycznie doskwierało te 75KM ale to raczej zależy od temperamentu kierownika i od tego czym jeździł wcześniej.
Miałem dwie awarie, które mogły skończyć się postojem w trasie:
- padnięcie termostatu,
- urwanie się kableka sterowania ładowaniem akumulatora.
O zawieszenie raczej dbałem więc mogłem ograniczyć się tylko wymiany poduszek stablizatora co kilkadziesią kkm.
Poza tym tylko wymiana rzeczy zgodnie z książką serwisową.
Generalnie byłem bardzo zadowolony z tego auta - ale teraz raczej bym się nie przesiadł :diabelski_usmiech.
Jak będziesz dbał to na pewno będzie Ci służyć.OctaIIAmbiente - ile fabryka dała
Komentarz
-
-
no sory chłopaki ale jest to najmniej skomplikowany i awaryjny silnik a to jego zaleta przynajmniej tak servis skody twierdzi że problemów z nim najmniej co do przyspieszenia w porównaniu do AGR to zaledwie 0,8-0,9 s do setki w zależności od wyposazenia także czy to tak wiel ja po przejsciu to odczułem ale po paru godzinach stwierdziłem ze dużo lepiej nie jest po za ekonomią ale to jest moje zdanie i pewnie fani zagorzali tdi zaraz mnie zjedzą. A z kolegą ikrzysiek, zgadzam się przejechałem tym 130 tys i naprawde nigdy mnie nie zawiudł . z uszkodzeń to głownie termostat , poduszki stabilizatora a reszta to eksploatacja.
[ Dodano: Sro 12 Lip, 06 12:20 ]
tomi98, z toba też się zgodze ja przesiadłem się na AGR i tez mnie tak jakoś nie zadziwił ale ekonomika chyle czoła.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Mam takiego 75 konika. Jezdze nim od 3 lat. Owszem mulowaty to on jest na niskich biegach - podczas ruszania, pozniej daje sobie rade calkiem niezle, a zdarza sie ze jezdze z 4 /5 osobami i nigdy specjalnie nie mialem problemow z wyprzedzaniem. /w kapeluszu raczej nie jezdze + rozsadek/. Jednak patrzac z perspektywy wiece konikow by sie przydalo szczegolnie przy wyprzedzaniu tirow
Jesli chodzi o awaryjnosc to w ciagu 3 lat wymienilem tylko mocowanie srodkowego wydechu.byla: Octavia
jest: Inny
Komentarz
-
-
ja wiem czy 1.6 AEE 75KM jest mułem jak sie go dobrze przeciągnie nie jest tak źle porównywałem z kolegi 1,4 75 KM niby tyle samo a jedna nie (samochód nie jedzie) oczywiście wszystko przemawia na korzyść 1,6 o sdi nie wspomne.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Miałem 1,6 AEE (na czerwono jeszcze podświetlana) - 250kkm - bezproblemowo nie licząc "normalnego" zużycia. Jak wspomniał Tomi98 - też nie widze zbyt dużej różnicy między 75 a 102 KM, powiedziałbym PRAWIE to samo.
Choć klima na pewno zabierze Ci trochę mocy.nawigację mam - ram pa pa pa pam
Komentarz
-
-
niemam się tutaj zamiaru z nikim kłucic bo raz to juz przerabiałem , mowie jak jest bo niewidze potrzeby kłamania , ani udowadniania nikomu tutaj auto jak było nowe poprzedni własciciel wykonał jakis modyfikacje jakie niewiem mam rachunek ile ma auto ma mocy tez niewiem i niebede sprawdzal bo jest mi to niepotrzebne urzytkuje samochod , z dnia na dzien ma 179 tys nabiegane , i odpokac z silnikiem jest wszystko super , niestety doskwieraja drobne usterki
Komentarz
-
-
to i ja sie pochwale od 5 lat powożę 75 kucykami, mogło być ich więcej
Żadnych problemów, czasami otwieram maskę- jak na szybki już nie leci płyn przeciw komarom :lol: Octa serwisowana tak jak sie należy. Jak dla mnie wystarczy, żona jest zadowolona. Potomek pomału zaczyna się nią bujać i dobrze, że ma tylko tyle kucy.
Komentarz
-
-
bezduszny
Zamieszczone przez macieq22Witam. Czy mogłby mi ktos podpowiedziec czy SKoda Octavia z 1998 z silnikiem 1,6 (55kW) to moze byc ostry "mul" Posiadam teraz Fabie 1,4 (50kW). Mam na oku taka octavie bardzo zadbana z oryginalna sekwencja Skody z Holandii, z klima itp. Czy takie auto jest wytrzymale, jego podzespoly, silniki, zawieszenie itd. Prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje.
Jedynie chyba dla tego był sprzedawany bo... cena nowego była niska.
Teraz sprzedają Octavie I z silnikiem 1.4 75KM... prawie jak za darmo. Jazda praktycznie żadna ale schodzą z salonów..
Fajny jest 2.0 8v 115KM. Świetny do gazowania i porównywalne spalanie do 1.6..... o dziwo.
Komentarz
-
Zamieszczone przez macieq22Witam. Czy mogłby mi ktos podpowiedziec czy SKoda Octavia z 1998 z silnikiem 1,6 (55kW) to moze byc ostry "mul"
Śmigałem przez rok po mieście Fabią kombi z mikserem (1.2) i było mi z tym dobrze - w mieście na sprawną jazdę bardziej wpływa technika kierownika i znajomość drogi niż moc silnika. Na trasie była to jednak tragedia. I obawiam się, że z Octavią 55kW jest identycznie.
Komentarz
-
Komentarz